Menu Zavrieť

Domáca pekáreň a výber najlepších

domaci pekarna uvodni obrazek

Väčšina z nás má rada skvelý chlieb, ktorý je čerstvo upečený a je z kvalitných surovín. Ak si chcete taký chlieb upiecť doma, pomôže vám s touto úlohou domáca pekáreň. Domáca pekáreň je prístroj, ktorý vie upiecť viac druhov chleba (ale aj cesta, žemlí, rožkov atď.) Zároveň pri pečení chleba nebudete potrebovať hrnce, valy alebo misy a mnoho ďalšieho náčinia.

Pečenie chleba sa s domácou pekárňou stane veľmi jednoduchým. Práve to, že je príprava chleba tak jednoduchá, robí z domácej pekárne stále obľúbenejšieho pomocníka vo vašej domácnosti.

Kvalitný domáci chlieb z kvalitných surovín môže perfektne naštartovať váš nový deň a dodať vám tak plno energie. Preto je pre mnoho ľudí domáca pekáreň skvelou voľbou.

Vďaka tvaru nádoby v domácej pekárni bude upečený chlieb trochu tvarovo rozdielny, než ten čo si kúpite v obchode. Upečený chlieb v domácej pekárni má tvar tehličky (záleží na modeli domáce pekárne). Nie je to teda bochník, ktorý si bežne zakúpite. Domáci chlieb z domáce pekárne má tučnejšia kôrku na vrchu a slabšie dole vďaka tvaru formy.

Chlieb v domácej pekárni môžete piecť podľa rôznych receptov. V obchodoch zakúpite aj predpripravené zmesi na pečenie chleba v domácej pekárni. Samozrejmosťou u domácej pekárne je viac programov na rozdielne druhy chleba. Môžete si teda jednoducho urobiť napríklad celozrnný chlieb.

V domácej pekárni môžete upiecť veľa druhov chleba. Možno tak upiecť tmavý, celozrnný, francúzsky, biely, bezlepkový a mnoho ďalších.

A to nie je všetko. Niektoré modely domácich pekární je možné použiť výrobu a zavarenie marmelád.

Prečo si zaobstarať domácu pekáreň?

  • S domácou pekárňou budete jesť zdravo a zo surovín, ktoré poznáte
  • S domácou pekárňou budete mať pod kontrolou všetky suroviny
  • S domácou pekárňou ušetríte čas aj peniaze
  • Vďaka domácej pekárni pripravíte chlieb aj keď máte bezlepkovú diétu
  • Ak chcete piecť bez veľkej námahy, potom je domáca pekáreň skvelá

Čo všetko zvládne domáca pekáreň?

  • Domáca pekáreň zvládne pečenie rôznych druhov chleba
  • Zvládne miesenie cesta
  • Domáca pekáreň zvládne pečenie žemlí
  • Domáca pekáreň zvládne pečenie rožkov
  • Domáca pekáreň zvládne pečenie koláčov
  • Zvládne tiež pečenie bagiet
  • Domáca pekáreň zvládne aj pečenie vianočky
  • Domáca pekáreň zvládne pečenie šišiek

A mnoho ďalšieho. S domácou pekárňou toho zvládnete naozaj veľa.

Výber najlepších domácich pekární 2025

Tabuľku si môžete sami zoradiť podľa vašich preferovaných parametrov u domácej pekárne. Vyberte si tú najlepšiu domácu pekáreň. Táto tabuľka vám pomôže s výberom.

NázovVzhľadPočet hákov na mieseniePočet programovHmotnosť domáce pekárne (kg)Príkon (W)Kapacita nádoby (kg)Automatický dávkovač semienokOrientačná cena (s DPH v €)Dostupnosť
Domáca pekáreň Tefal PF 611838Domáca pekáreň Tefal PF 6118381197,916001,5Nie143,95Zobraziť v obchodoch
Domáca pekáreň Panasonic SD-2500WXE Domáca pekáreň Panasonic SD-2500WXE1156,45501,2Nie113,59Zobraziť v obchodoch
Domáca pekáreň Guzzanti GZ 635Domáca pekáreň Guzzanti GZ 6352156,79001,6Nie76,39Zobraziť v obchodoch
Domáca pekáreň ETA Delicca 7149Domáca pekáreň ETA Delicca 71492126,598001,3Nie107,86Zobraziť v obchodoch
Domáca pekáreň ETA 8149 90000Domáca pekáreň ETA 8149 900001124,56001Nie59,90Zobraziť v obchodoch
Domáca pekáreň Eta 2149 HarmonyDomáca pekáreň Eta 2149 Harmony2106,418001,5Nie72,85Zobraziť v obchodoch
Domáca pekáreň Guzzanti GZ 620Domáca pekáreň Guzzanti GZ 6201195,55501Nie52,13Zobraziť v obchodoch
Domáca pekáreň Sencor SBR 1031Domáca pekáreň Sencor SBR 10311124,25800,9Nie49,90Zobraziť v obchodoch
Domáca pekáreň Gorenje BM 900 ALDomáca pekáreň Gorenje BM 900 AL2128,46150,9Nie154,29Zobraziť v obchodoch
Po kliknutí na odkaz „ Zobraziť v obchodoch “ budete presmerovaný na porovnávaciu server Heureka. Na ňom si možno porovnať ceny jednotlivých obchodov a prečítať si recenzie a hodnotenia užívateľov u rôznych modelov domácich pekární .

Ako vybrať domácu pekáreň

Na čo by ste mali hľadieť pri výbere domácej pekárne? Pre niektorých je dôležitý dizajn, farba alebo rôzne individuálne preferencie. Sú tu aj ďalšie kľúčové vlastnosti, ktoré je potrebné pred nákupom zvážiť. Nižšie si povieme, ktoré to sú.

Výber vhodné domáce pekárne je dôležitý. S vhodnou domácou pekárňou sa pripravíte ten najlepší chlieb. Môžete si tak pripraviť vhodný chlieb pokiaľ držíte nejakú diétu. Budete mať chlieb presne podľa vašich predstáv.

Naviac vám bude chlieb viac chutiť, ak si ho pripravíte sami. Pamätajte na to, že upečený chlieb by ste mali skonzumovať do 2 dní od upečení.

Poďme sa teda pozrieť na to, ako vybrať domácu pekáreň. Čo je najdôležitejšie pre výber pekárne? To sa dozviete v tomto odseku.

Dôležité parametre pre vhodný výber domáce pekárne:

  • Objem nádoby
  • Materiál nádoby
  • Miesiace háky
  • Spotreba
  • Funkcie
  • Programy
  • Hlučnosť
  • Cena
  • Displej
  • Ovládací panel

Domáca pekáreň a objem nádoby (veľkosť chleba)

Objem nádoby je pre vašu domácu pekáreň veľmi dôležitým parametrom, pretože určuje aký veľký bude váš chlieb. Ak budete piecť chlieb pre viac ľudí, potom vyberajte pekárne s väčším objemom.

Veľkosť a tvar nádoby tiež rozhodujú o tom, ako ľahko sa chlieb po upečení vyberá z pekárne.

Objem nádoby nám tiež určuje funkcie pekárne. Pokiaľ chcete v pekárni zavárať, je vhodné na tento fakt myslieť pri výbere domácej pekárne.

Niektoré modely majú k dispozícii tiež rozdelenú nádobu, ktorá vám umožní piecť menšie chlieb. Teda je vhodné vybrať o niečo väčší pekáreň, než naopak a potom byť nespokojný s veľkosťou vášho chleba.

Väčšina domácich pekární dokáže upiecť chlieb v rozmedzí 500 – 1800 g.

Materiál nádoby na pečenie

Materiál nádoby na pečenie je ďalším dôležitým faktorom pri výbere domácej pekárne. Môžeme vyberať z 3 materiálov nádoby – teflón, nerezový materiál a keramika. Aké sú medzi nimi rozdiely?

  • Teflónová nádoba – V teflónovej nádobe sa vám chleba nepripečie k stenám. Teflon má totiž skvelé sklzové vlastnosti. Nevýhodou môže byť, že u teflónovej nádoby nesmiete pri čistení používať žiadne kovové ani ostré predmety, inak môžete teflónovou nádobu poškriabať a poškodiť tak teflónový povrch. Aj tak je teflónová nádoba dobrou voľbou pre domácu pekáreň.
  • Nerezová nádoba – Táto nádoba je použiteľná u domácej pekárne s nastaviteľnou teplotou. Nevýhodou je, že sa u tohto materiálu cesto ľahko pripečie. Druhú stranu sa jednoducho čistia a nemusíte sa báť o poškriabaniu ako u teflónové nádoby. Nerezová nádoba sa vyznačuje dlhou životnosťou.
  • Keramická nádoba – Keramická nádoba je o niečo drahšia ako nádoby z predchádzajúcich materiálov. Keramická nádoba má vyššiu odolnosť ako teflónová nádoba na pečenie. Tento povrch je nepriľnavý. Dá sa teda povedať, že tento materiál je najvhodnejší do domácej pekárne. Nevýhodou keramické nádoby môže byť jej vyššia cena ako u nerezovej alebo teflónovej nádoby.

Hnetače v domácej pekárni

Hnetacie háky sú dôležitým parametrom pri výbere domácej pekárne. Počet hákov nám tiež značí ako dobre pekáreň cesto uhnetie.

Ak budete piecť malé bochníky, potom vám pokojne vystačí pekáreň s jedným hnetacím hákom.

Ak plánujete miesenie cesta, ktoré potom použijete napríklad na rožky, bude sa vám hodiť pekáreň s 2 a viac hákmi na miesenie.

U domácich pekární sa stretnete s 2 druhmi metlí:

  • Pevné miesiace háky – musíte ich po upečení ručne z chleba vybrať
  • Sklopné miesiace háky – sami sa pri príprave cesta vysunú

Pevné miesiace háky

Pri lacnejších modeloch sa stretnete s pevnými hákmi na miesenie. Po upečení chlebe je musíte ručne vybrať a niekedy aj vytrhnúť. To môže byť nepohodlné môže sa vám stať, že si chlieb trochu zničíte a zdeformujete. Pokiaľ chcete zabrániť deformácii, je vhodné mať pekáreň so sklopnými hnetacími hákmi.

Sklopné miesiace háky

Môžete vybrať pekárne s hákmi na miesenie, ktoré sú sklopné. Tieto sklopné hnetače sa pri príprave cesta vysunú, takže je potom nemusíte náročne z chleba vytrhávať. Druhú stranu ich čistenie nie je tak jednoduché ako pri pevných hnetacích hákov. Preto je vhodné, aby miesiace háky išli zároveň z pekárne vybrať a išlo je tak pohodlne umyť a vyčistiť.

Príkon pekárne a spotreba elektrickej energie

Koľko vás bude stáť porovoz domáce pekárne? Musím vás upokojiť, hoci sa to nemusí zdať, tak domáca pekáreň nespotrebuje veľa elektrickej energie.

Pečenie síce trvá niekoľko hodín, ale pekáreň nepečie celú dobu na vysoký výkon. Teda je spotreba elektrickej energie pomerne nízka.

Je vhodné tiež povedať, že príkon nemá priamu úmeru s výkonom, tzn. príkon nie je to isté čo výkon.

Ďalej je nutné si uvedomiť, že pekáreň nejede celý pečenie proces na plný výkon. Spotreba elektrickej energie tak bude vo skutonosti oveľa nižšia, než udávaný príkon. Pečenie nespotrebuje veľa elektrickej energie.

Náklady spotreby elektrickej energie za jeden upečený chlieb sú okolo 2-3 Sk. Spotreba el. energie na jedno pečenie je cca 0,2 až 0,5 kWh.

Samozrejme záleží na danom prístroji, štýle pečenie, použitého softvéru a ďalších faktoroch.

Funkcie domáce pekárne

Funkcie u pekárne sú ďalším dôležitým parametrom pri výbere. Možnosti funkcií nám uľahčujú pečenie.

Individuálny časovač

Vďaka individuálnemu časovaču môžete pohodlne odložiť pečenie chleba na dobu, kedy nebudete doma. Možno si tak načasovať presné upečenie chleba tak, že po návrate domov budete mať čerstvo upečený chlieb. Môžete ho teda nastaviť na určitú hodinu.

Do pekárne vložíte suroviny a nastavíte dobu pečenia. Vďaka tomu môžete piecť aj cez noc. Pokiaľ chcete piecť cez noc, musíte logicky myslieť na hlučnosť domácej pekárne.

Vďaka tejto funkcii budete mať čerstvo upečený chlieb na raňajky. No nie je to skvelé?

Funkcia pre pokračovanie pečenia

Niektoré modely disponujú funkciou, ktorá dokáže nadviazať na prerušený program. Ak by teda náhodou došlo k výpadku elektriny, táto funkcia zaistí, že pekáreň si zapamätá program a dokáže v ňom pokračovať.

Nestane sa teda, že by ste vďaka výpadku elektriny museli chlieb vyhodiť.

Automatický přisypávač ingrediencií

Táto funkcia vám pomôže pri pečení, ak chcete použiť sypké ingrediencie. Tieto ingrediencie sú väčšinou semienka, hrozienka a rôzne korenia. Tento přisypávač veľmi presne prisype ingrediencie vo vhodnú chvíľu.

Nastaviteľné prepečenia kôrky

Táto funkcia nebýva tak častá, avšak pri niektorých modeloch sa s ňou stretnúť môžete. Táto funkcia vám dovolí nastaviť ako veľmi chcete mať silnú a prepečenú kôrku u vášho chleba.

Pečící programy

Čím viac programov, tým viac toho vaše pekáreň bude vedieť. Počet pečiacich programov záleží na modeli pekárne. Je tiež vhodné sa pozrieť čo dané programy vedia. Ak chcete používať pekáreň na viac činností, potom vyberajte pekáreň sa vhodnými programami. Pokiaľ chcete pekáreň používať na viac účely, je dobré si vybrať model, ktorý má tieto programy k dispozícii.

Ale pozor, nie je dobré sa riadiť len a len počtom programov. Pozerajte sa tiež na to, aká je ich variabilita. Niektoré pekárne môžu mať napríklad 30 programov, ale všetky budú len na rozdielne druhy chleba. Preto je vhodné sa pozerať čo ktorý program vie.

Najčastejšie programy u domácich pekární:

  • Pečenie chleba – Tieto programy pre pečenie chleba vám umožní robiť veľa druhov chleba ako je napríklad ražný, celozrnný alebo aj bezlepkový chlieb. Program pre pečenie chleba je tým najzásadnejším.
  • Biele pečivo – Ak nemusíte chleba, možno si vybrať aj pekárne s programom pre pečenie bieleho pečiva. Vďaka tomu tak jednoducho pripravíte rožky a bagety.
  • Sladké pečivo – Vďaka tomuto programu jednoducho pripravíte sladké pečivo ako je napríklad vianočka alebo mazanec.
  • Príprava cesta – Domáca pekáreň vám tiež pomôže s roznymi druhmi cesta. Uhnetie vám teda aj cesto na pizzu, cestoviny alebo rôzne druhy rezancov.
  • Program na rýchle pečenie – Tento program, ako už z názvy vyplýva, vám umožní piecť rýchlo. Ak nemáte času nazvyš, tento program vám upečie veľmi rýchlo. Nevýhodou je vyššia spotreba energie.
  • Samostatné pečenie – Tento program slúži k samostatnému pečeniu bez miesenia. Využijete ho, ak už máte cesto predpripravené a potrebujete ho iba upiecť.
  • Progrem pre jogurty, marmelády, džem a ďalšie – Tento program vám pomôže pripraviť džemy, marmelády, zaváraniny alebo dokonca aj jogurt z pohodlia vášho domova.

Alarm

Ak budete robiť chleba s orechmi alebo celozrnné chlieb, potom vyberajte model s alarmom. Tento alarm vás upozorní v správnom čase, kedy je nutné pridať do cesta požadovanej ingrediencie.

Prečo nie je vhodné pridávať semienka a orechy na začiatku? Pretože keď je pridáte na začiatku, tak tieto ingrediencie sa rozdrví a nebudú celé. Preto je nutné pridať tieto ingrediencie v správny čas a na tento čas vás upozorní alarm.

Hlučnosť

Hlučnosť je dôležitá predovšetkým, ak plánujete piecť cez noc tak, aby ste mali napečené na raňajky.

Domáce pekárne Miešame a pečú, teda tvoria hluk. Hlučnosť závisí na zostavení modelu. Pri výbere modelu sa pozerajte na parameter hlučnosti udávaný v dB.

Cena pekárne

Cena pekárne pri výbere iste nie je zanedbateľným kritériom. Dá sa zaobstarať aj dobrá pekáreň do 1000 Sk. Avšak ak chcete piecť často, vyberajte drahšie modely, ktoré majú viac funkcií, ktoré sa vám budú pri častom pečení hodiť.

U veľmi lacných prístrojov sa nezriedka stáva, že dochádza k rýchlemu opotrebeniu a únave materiálu. Lacné prístroje sú tiež viac hlučné.

Po dlhšej dobe sa vám u niektorých lacných model môže stať, že sa vám odlepí popisky na ovládacom paneli a budete mať tak len prázdne čudlík bez popisku. Preto odporúčame si priplatiť za kvalitnejšie domáce pekárne.

Ovládací panel

Ovládanie u pekárne by malo byť jednoduché a intuitívne. Domáca pekáreň má zvyčajne viac programov na pečenie. Skoro všetky pekárne majú vlastný displej, na ktorom uvidíte všetky potrebné informácie (program, fáza pečenia, zostávajúci čas).

Je dobré aby pekáreň mala prehľadné a jednoduché ovládanie. Avšak jednoduchosť ovládania môže byť značne subjektívne a na zložitejšie ovládanie si po čase väčšinou zvyknete.

Displej

V dnešnej dobe má väčšinou skoro každá pekáreň svoj displej. Displej by vás mal informovať o aktuálnom stave pečení, koľko času zostáva do konca a mnoho ďalších užitočných vecí.

Môžete si vybrať model s podsvieteným displejom, ktorý bude vidieť aj v tme.

Veľkosť prístroja

Domáca pekáreň rozhodne nie je ten najmenší spotrebič z vašej kuchyne. Preto je vhodné sa pozerať aj na veľkosť.

A to preto, aby sa vám vaše pekáreň vošla do vašej kuchyne. Keď postavíte pekáreň na kuchynskú linku, mali by ste ju byť schopní plne otvoriť. Pamätajte teda aj na rozmery veka. Preto myslite na to, či máte na kuchynskej linke dosť miesta.

Pamätajte tiež na dostatočnú dĺžku napájacieho kábla.

Design

Nezabúdajte na dizajn prístroja. Pekáreň budete mať často na očiach a teda sa nevypláca podceňovať vzhľad.

Väčšina pekární je vyrobená s plastovým povrchom. Môžete si vybrať aj pekárne s nerezovým materiálom. Záleží na vás, ktorý materiál sa vám bude viac páčiť. Na funkčnosť modelu to zas taký vplyv nemá. Dizajn ale má vplyv na komfortnosť užívanie.

Na čo dizajn má vplyv je čistenie. Pokiaľ má model mnoho záhybu a malých medzier, potom sa bude prístroj čistiť o niečo horšie. Môže sa vám tiež stať, že sa vám budú zanášať nečistoty okolo tlačidiel.

Ďalšie parametre

Ďalšie parametre, na ktoré sa môžete pri výbere zamerať, ale nie sú také podstatné:

  • Priehľadné veko u domácej pekárne
    : Vďaka nemu môžete sledovať proces pečenia.
  • Svetelné kontrolky: Tieto kontrolky vás vým svetelným znamením informujú o aktuálnom stave.
  • Udržiavanie tepla: Niektoré prístroje majú funkciu udržiavanie tepla po dokončení pečúceho procesu.
  • Dodatočné príslušenstvo: U väčšiny pekární budete mať k dispozícii odmerky alebo dokonca aj základné kuchárku s receptami pre vašu pekáreň.

Značky domácich pekární

Akí sú výrobcovia domácich pekární? Poďme sa na tie najznámejšie pozrieť.

Panasonic

U firmy Panasonic môžete zakúpiť modely domáce pekárne, ktoré majú nádobu, v ktorej upečiete chlieb v tvare bochníka. Ak vás neláka chlieb v tvare tehličky, potom si určite vyberiete u firmy Panasonic. Panasonic je japonská firma, ktorá sa zaoberá výrobou mnohých domácich spotrebičov. Zaujímavosťou je, že firme Panasonic je priraďované prvenstvo vo výrobe prvej pekárne na svete.

Unold

Unold je nemecká rodinná firma založená v roku 1966. Unold je firma, ktorá sa zaoberá výrobou domácich spotrebičov. Na trh dodáva tiež domáce pekárne, ktoré vám upečú skvelý chlieb. Môžete si od nej vybrať kvalitné modely, ktoré disponujú mnohými funkciami. Vyznačujú sa nemeckou kvalitou a precíznym spracovaním.

Moulinex

Moulinex je firma, ktorá pochádza z Francúzska. Zaoberá sa hlavne výrobou domácich spotrebičov. V roku 1956 ju založil Jean Mantelet. Moulinex pôsobí vo viac ako 120 krajinách sveta. Nájdete od neho na trhu tiež domácej pekárne. V súčasnej dobe môžete od Moulinexu zakúpiť cca 6 dostupných modelov domácej pekárne. Prednosťou týchto pekární je dobrý pomer cena / výkon, kvalitné spracovanie a dostatočný počet vhodných programov na upečenie chleba.

Klarstein

klarstein-logo

Klarstein je nemecká značka, ktorá sa sústredí hlavne na pekný dizajn a inovácie svojich výrobkov. A rozhodne nezabúda kvalitu svojich spotrebičov. Zakúpite od nej domácej pekárne sa vzhľadným dizajnom, skvelou kvalitou a s množstvom funkcií.

Guzzanti

Firma Guzzanti sa zaoberá výrobou domácich spotrebičov a pekární nevynímajúc. Aktuálne táto firma predáva na našom trhu 3 pekárne pre domáce použitie. Tieto pekárne majú možnosť voliteľného objemu nádoby. Pekárne majú k dispozícii mnoho programov a vyznačujú sa kvalitným spracovaním.

Eta

Kto by nepoznal českú značku Eta? Pamätáme si ju ako výrobca vysávačov. Táto firma sa dnes zaoberá výrobou mnohých domácich spotrebičov vrátane domácich pekární. S pekárňou ETA si doprajte krásne prevoňaný chlieb. Tieto prístroje od výrobcu ETA majú rôzne programy, pomocou ktorých upečiete nielen chleba, ale pripravíte aj vhodné cesto.

Concept

concept

Značka Concept je česká. Počiatky tejto značky siahajú do roku 1991. Zaoberá sa predajom domácich spotrebičov. Stala sa významným dodávateľom domácich spotrebičov vrátane domácej pekárne. Od značky Concept v súčasnosti zakúpite 3 dostupné modely. Tieto výrobky sa vyznačujú priaznivou cenou a jednoduchým ovládaním.

Zelmer

zelmer

Firma Zelmer bola založená v roku 1951. Jedná sa o poľskú značku. Táto firma vyrába veľmi kvalitné domáce spotrebiče. Domáce pekárne od značky Zelmer sú ako veľmi cenovo dostupné tak aj kvalitný. Výrobky sa vyznačujú kvalitným spracovaním, jednoduchou údržbou a jednoduchým ovládaním.

Sencor

Sencor je pôvodne japonská značka spotrebnej elektroniky. Vznikla v roku 1969 v Japonsku. Od roku 1990 je vlastnená českou firmou Fast ČR. Domáce pekárne od značky Sencor majú praktický tvar a sú cenovo dostupné. U Sencor nečakajte nádherný dizajn, skôr praktickú úžitkovosť výrobku a dobrý pomer cena / výkon.

Gorenje

Gorenje je slovinskou spoločnosťou. Bola založená v roku 1950. Patrí medzi popredných európskych výrobcov domácich spotrebičov. Dodáva spotrebiča do viac ako 70 krajín po celom svete vrátane Česka. Firma Gorenje má pre slovenský trh širokú ponuku domácich pekární. Modely sa vyznačujú jednoduchou obsluhou a skvelým spracovaním spotrebiča. Niektoré modely majú napríklad nižšiu hlučnosť.

ECG

Pod značkou ECG nájdete výrobky za tú najlepšiu možnú cenu. Od značky zakúpite atraktívne výrobky, ktoré sú dostupné naozaj pre každého. Od ECG zakúpite veľmi cenovo výhodné domáce pekárne, ktoré majú k dispozície nemálo programov na pečenie. Samozrejmosťou je napríklad odložený štart, vyberací nádoba, lcd displej a mnoho ďalšieho. Od ECG zakúpite domácu pekáreň, ktorá síce nemá moderný dizajn, ale svoju funkciu splní.

Philco

philco logo
Philco je pôvodne americká značka. Od tejto firmy zakúpite pekné výrobky s dobrou kvalitou. Od značky Philco zakúpite model Philco PHBM7000. Táto pekáreň má možnosť nastavenia pre 2 veľkosti bochníkov. Má veľký podsvietený displej. Môžete prerušiť cyklus tlačidlom pauza. Možno tiež použiť funkciu odloženého štartu. Táto domáca pekáreň má 12 programov.

Kenwood

Kenwood patrí medzi popredných výrobcov domácich spotrebičov. Firma bola založená v roku 1947 v Spojenom kráľovstve. Pekárne od Kenwood zakúpite za dobrú cenu. Pekárne sú dobre spracované s jednoduchou obsluhou. U týchto modelov je tiež dobrý pomer cena / výkon.

Domo

Domo je pôvodne belgická značka s 30 ročnou tradíciou. Výrobky tejto firmy sú dodávané na náš trh od roku 2009. Pekárne od značky DOMO majú pekný dizajn a kvalitné spracovanie. Jej pekárne sú medzi zákazníkmi veľmi často obľúbené.

Rohnson

Značka Rohnson pochádza pôvodne z Grécka. Pochádza z roku 1982. Spoločnosť sa zaoberá novými technológiami. Od tejto značky nájdete mnoho výrobkov. Aktuálne od tejto značky zakúpite 2 modely. Pekárne od tejto značky majú klasické funkcie za dobrú cenu. U tejto značky Rohnson je tiež dobrý pomer cena / výkon.

Najčastejšie otázky k domácim pekárňam

Chlieb sa po upečení prepadol

Ak sa vám stalo, že sa vám po upečení chlieb prepadol, urobili ste chybu. Väčšinou za to nemôže pekáreň, ale buď zlý recept, alebo chyba. Väčšinou za tento problém môže vlhké cesto. Ďalej potom veľmi častou príčinou býva použitie moc veľkého množstva droždia (kvasníc).

Môže sa to stať aj vďaka zlému odmeranie vody pri použití hotovej zmesi.

Po upečení nechajte chlieb vychladnúť ešte v nádobe.

Skontrolujte tiež či ste použili správny program pečenia.

Chlieb nie je dostatočne dopečený

Niekedy sa vám môže stať, že chlieb nie je dostatočne dopečený. Príčinou tohto problému môže byť zle pripravené cesto. Ďalšou príčinou môže byť zle zvolený program pečenia.

Čím nahradiť droždie?

Droždie nahradíte chlebovým kváskom. Primárne je lepšie použiť chlebový kvások, pretože pravý chlieb má byť z kvásku.

Ďalej môžete droždie nahradiť vinným kameňom. Kúpite ho v predajniach so zdravou výživou. Vínny kameň vzniká pri kvasení vína.

Zaujímavosti

Prvá automatická pekáreň bola vyrobená v Japonsku v roku 1986 spoločnosti Matsushita Electric Industrial (dnes firma Panasonic).

Prvý model sa volal Rakovi Rakovi Pán Da a bol predávaný od roku 1987 v Japonsku. Tiež bol dodávaný do Spojených štátov pod menom Dak Auto Bakery FAB-100-1.

O dekádu neskôr sa pekárne rozšíril do Spojeného kráľovstva, Austrálie a USA. Tieto pekárne sa veľmi rýchlo uchitily v domácnostiach.

Ako najlepšie upiecť chlieb za pomocou domácej pekárne

Keď ste si už vybrali tú najlepšiu domácu pekáreň, mali by ste vedieť ako upiecť ten najlepší chlieb. Poďme sa pozrieť na nejaké tie recepty a pár rád a trikov pre pečenie.

Pre správnu prípravu chleba je dôležité vybrať tie najlepšie suroviny. V obchodoch môžete zakúpiť už predpripravenú zmes na domáce pečenie chleba.

Pokiaľ chcete mať naozaj kontrolu nad tým, čo jete, potom je dobré si pripraviť chlieb z vlastných surovín.

Suroviny na pečenie chleba

Aké suroviny budete najčastejšie potrebovať pre upečení chleba v domácej pekárni? Poďme sa na ne pozrieť.

Múka

Pri príprave chleba sa väčšinou bez múky nezaobídete, pretože múka je jedným z hlavných surovín pre upečenie chleba. Múka je zdrojom lepku. Je vhodné použiť silnú múku.

  • Biela múka – biela múka je vyrobená procesom, u ktorého dochádza k mletie pšeničného zrna. Pri výbere bielej múky nie je moc vhodné používať hladkú múku.
  • Celozrnná múka – je vyrobená mletím pšeničného zrna vrátane klíčkov a otrúb. Z nej vyrobíte výživovo vhodnejší chlieb. Chlieb z tohto druhu múky bude o niečo ťažšie ako pri príprave z múky bielej.
  • Ražná múka – Ražná múka je vyrobená z ražného zrna. Väčšinou obsahuje viac železa, horčíka a draslíka. Táto múka tiež obsahuje menej lepku. Vďaka tomu je chlieb ťažšie.

Mliečne výrobky

Ak budete používať mliečne výrobky pri pečení, myslite na to, že nie je vhodné ich použiť pri odložení pečúceho procesu (individuálne časovač). Ku skaze mliečnych výrobkov dochádza celkom rýchlo a pri použití individuálneho časovača by nemuseli vydržať čerstvé.

Kvasnice

Pre rýchlu prípravu chleba odporúčam použiť sušené kvasnice. Sušené kvasnice nevyžadujú fermentácii.

Pokiaľ chcete mať pravý kváskový chlieb, použite pravý chlebový kvások.

Ako správne vkladať suroviny do pekárne

Suroviny je dobré vkladať do nádoby postupne.

  1. Najprv vložte do nádoby na pečenie tekutiny (voda, mlieko, cmar, pivo, jogurt, olej atď.)
  2. Ďalej pridáme sypké suroviny (múka, korenie, bylinky atď.)
  3. Teraz príde na rad droždie. Doprostred múky urobte jamku a do nej nasypte droždie. Potom droždie zľahka zahrňte múkou.

ôvod tohto postupu je kvôli hnetacím hákom. Tie moc dobre nezvládnu premiešať múku a ďalšie sypké suroviny, ak by bola na úplnom dne. Preto sa najskôr vkladajú tekutiny.

Droždie by sa nemalo miešať so soľou. Ak sa droždie so soľou smiechu, potom chlieb zle kysne. Myslite teda na to, nech sa vám do droždie nedostane soľ.

Tie najlepšie recepty

Biely chlieb chorvátskeho typu

Tento recept je na klasický biely chlieb, ktorý jednoducho upečiete v domácej pekárni.

Aké suroviny budete potrebovať?

  • 1ks vajcia
  • 100 ml vody
  • mlieko
  • 25g masla
  • 2 lyžičky soly
  • 1 lyžička cukru
  • 500g hladkej múky
  • 1 čajová lyžička droždia

Vo vašej odmerke rozšľahajte vajcia. Do tejto odmerky potom dolejte mlieko. Ďalej pridajte 100ml vody. Nalejte všetko do nádoby na pečenie. Potom pridajte do nádoby maslo, 2 lyžičky soli, 1 lyžičku cukru, 500g hladkej múky (v tomto poradí, múka musí byť posledný). Nakoniec pridajte lyžičku droždie. Pozor nech sa do droždie nedostane soľ, inak by chlieb zle kývali. Na pekárňou vyberte program French a pekáreň potom zapnite. Výsledkom je krásny chlieb.

Kvalitné celozrnný chlieb

V obchodoch zakúpite celozrnný chlieb, u ktorého nemáte istotu, či nie je dofarbená. Pokiaľ chcete kvalitné celozrnný chlieb, je dobré ho pripraviť v domácej pekárni.
Na celozrnný chlieb budete potrebovať:

  • 350 ml vody
  • 200g celozrnnej ražnej múky
  • 200g celozrnnej špaldovej múky
  • 100g hladkej múky
  • 1 lyžička rasce
  • 1 lyžička soly
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1ks sušeného droždia
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžica ľanového semienka

Do domácej pekárne najprv vložte vodu. Potom vložíme do nádoby sypké ingrediencie. Nakoniec vložíme sušené droždie. Pozor nech sa droždie nestretne so soľou. Potom zapnite domácu pekáreň na program Celozrnný. Ak máte u pekárne voľbu kôrky, vyberte nastavenie pre kôrku ako tmavú. Po zaznení signálu dajte lyžicu ľanového semienka. Potom už len čakajte na to až bude proces pečenia dokončený.

Recept na jednoduchý ražný chlieb

Čo budeme na tento recept potrebovať?

  • Pol kocky droždia
  • Tri lyžičky soli
  • 300g ražnej múky
  • 1 lyžička oleja
  • 2 lyžičky rasce
  • 150ml mlieka
  • Pol lyžičky cukru
  • 260ml vody s izbovou teplotou
  • 300g hladká múka

Všetky ingrediencie zmiešajte dohromady. Postupne dajte tekuté ingrediencie a potom sypké ingrediencie. Droždie sa opäť nesmie zísť so soľou dohromady. Ak sa tak stane, chlea nemusí správne vykysnúť.

Kváskový chlieb z domácej pekárne recept

Príprava kváskového chleba nám zaberie viac času ako chlieb z kvasníc. Pretože budeme potrebovať aktivovaný ražný kvások. Kváskový chlieb je zdravšie ako chlieb z droždia. Viac o tom ako získať kvások tu.
Čo budeme potrebovať na prípravu kváskového chleba?

  • 450g ražného kvásku
  • 280g pšeničnej múky
  • 210g ražnej chlebovej múky
  • 1 lyžička soli
  • 300 ml vlažnej vody

Všetky ingrediencie zmiešajte dohromady v domácej pekárni. Najprv zvoľte program na miesenie. To bude trvať okolo 1 a pol hodiny. Potom necháme cesto na ďalších 4 až 6 hodín v pekárni. Až je pečenie nádoba naplnená zhruba z 4/5, potom zapneme samostatný program na pečenie chleba. Celková doba pečenia by mala byť približne 1 hodinu a 10 minút.

Bezlepkový chlieb

Nemôžete lepok a chcete si pripraviť chutný chlieb v domácej pekárni? Potom si poďme povedať ako pripraviť skvelý bezlepkový chlieb.

Čo budeme potrebovať na prípravu bezlepkového chleba v domácej pekárni?

  • 0,5l vody
  • 430g bezlepkové zmesi
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžičky cukru
  • 2 lyžičky cukru
  • 1 lyžica slnečnicových semienok
  • 1 lyžička sušeného droždia
  • 1 lyžička ľanových semienok

Do nádoby pekárne najprv pridajte sypkej zmesi. Ďalej ostatné suroviny. Droždie by nemali prísť do kontaktu so soľou. Pri použití odloženého spustenia nesmie prísť droždie do kontaktu s vodou.

Pár slov na záver

Ak ste došli až sem, potom by ste mali poznať všetky potrebné parametre k vhodnému výberu domácej pekárne. Dúfame, že vám náš návod ako vybrať domácu pekáreň pomohol s výberom. Dúfame, že ste si vybrali tú najlepšiu pekáreň a bude vám skvele slúžiť. Skúste si pripraviť chlieb podľa niektorých receptov, ktoré sú uvedené vyššie.

Pri prvom pečení počítajte s tým, že pravdepodobne sa vám chlieb nemusí podariť. Nevešajte hlavu a nepreklínaj pekáreň, nabudúce sa vám určite podarí. Tiež sa nám chlieb nepodaril hneď na prvýkrát. Je potrebné sa naučiť pekáreň správne používať.

Pred použitím pekárne si dôkladne prečítajte originálny návod dodaný výrobcom. Používajte prístroj tak ako je v ňom uvedené. Ak sa budete svoju novú domácu pekáreň dobre starať, bude vám slúžiť po mnoho rokov bez problémov.

Domáca pekáreň sa hodí ako dobrý vianočný darček alebo ako darček k narodeninám.

Po zakúpení svojej novej pekárne si iste zvyknete na prevoňanú domácnosť od pečenia chleba.

4.3/5 - (3 votes)